9 במרץ 1949
הנדון: העברת ערבים ממקום למקום
בתור צעד ראשון לפתרון שאלת הפליטים בשטח מדינת ישראל, יש להקל על כל הרוצים לחזור לחיפה, עכו, [מילה לא ברורה] ולכפרים שאינם נטושים, באם אין נגדם כל אשמה מיוחדת.
נא להמציא לי רשימה שמית עם הפרטים דלהלן:
(1) שם ומשפחה;
(2) שם האב;
(3) הגיל;
(4) מצב משפחתי;
(5) מקום המגורים.
א. אבנר, אלוף
מפקד הממשל הצבאי בשטחים המוחזקים.
איפה מצאת את זה?
ארכיון צה"ל, 1860/1950 – 2
הוי זה נפלא! יש לך במקרה צילום של המסמך הזה? מה בכלל עשית בארכיון צה"ל? גם אני צריך לבקר שם בקרוב.
אני יכול לשלוח לך את הסריקה, אם אתה רוצה. בהקשר הזה כדאי לציין מסמך שנקרא "Instructions to the Arab Population" שמפקדת ההגנה בתל-אביב פרסמה ביום הכניעה של יפו (13.5.1948) ובו נכתב:
"After the termination of the identification [process], all persons with the exception of those defined in paragraph 6 [i.e. considered a security threat] will be issued with a special identity card and will be free to return to their former homes unless they live in an area which will be declared as a military enclosure"
(זה מארכיון ההגנה חטיבה 55, תיק 31, אבל לדעתי יש גם עותק בארכיון צה"ל)
חיפשתי בארכיון צה"ל חומרים על הממשל הצבאי ביפו. באופן לא מפתיע (וסימבולי), ארכיון צה"ל הוא הארכיון הכי גדול והכי מצויד בישראל. רוב החומרים סרוקים, אז קל מאד לצאת משם עם דיסק של אלפי מסמכים. בניגוד לארכיונים אחרים, אי אפשר להשתמש במצלמה דיגיטלית ואין מכונת צילום. אתה מסמן על המחשב איזה מסמך אתה רוצה להדפיס/לסרוק ומשלם כמה אגורות על כל סריקה. אני הוצאתי שם 500 (!) ש"ח על צילומים, כך שאני מאמין שיש ברשותי לפחות אלף מסמכים שקשורים לממשל הצבאי ביפו, שנמשך בסך הכל שנה. בסוף, אגב, השתמשתי בעבודה במסמך אחד בלבד, וגם הוא לא היה משמעותי במיוחד. מאידך, אם אי פעם ארצה לכתוב משהו על הממשל הצבאי, בכל החומר הזה מסתתר לפחות מאמר אחד.
בכל מקרה, העבודה בארכיון צה"ל היא הקלה ביותר, לדעתי. קודם כל, מי שמלווה את החוקרים הוא – בדרך כלל – דורון, שמכיר את החומרים והספרות היטב וחוסך לך חיפוש נואל אחר התיקים הרלוונטיים (אם כי יש כל כך הרבה תיקים, שהחיפוש בתוך התיקים הרלוונטיים ארוך בפני עצמו). שנית, כמעט הכל ממוחשב ולכן לא צריך להסתבך עם דפים מתפוררים, הפוקוס של המצלמה המחורבנת שלך וכיוצא בזה. וחוץ מזה, עכברי ארכיונים יכולים לטבוע שם בכמות החומר. אני, למשל, בזבזתי כמה שעות בהתחקות אחרי סיפורו של אבו-לבן, אחד מהנכבדים היפואים שחתם על הסכם הכניעה, נחשד בפעילות עוינת והועלם על ידי שירותי הביטחון. העורך דין היהודי שלו התחיל להתרוצץ ביפו ולשלוח מכתבים לרשויות, ודרכם נחשף סיפור קפקאי על מה שעשוי להיות המעצר המנהלי הראשון בישראל. לצערי, אף פעם לא גיליתי מה עלה בגורלו.
וואו, אף פעם לא חשבתי שיהיה לי כל כך הרבה לומר על ארכיונים. קדחת הארכיב, אינדיד.
אשמח אם תוכל לשלוח לי את הסריקה של המסמך הזה. בכלל, אני אשמח לקבל את כל החומר שיש לך, אם יש אפשרות להעביר את זה (dropbox?). אני גם עובד על הממשל הצבאי, למרות שלי יש יותר עניין בממשל באזורים אחרים, ובביטולו ב-66', אבל אני בטוח שאמצא לא מעט עניין גם במה שיש אצלך, ותמיד טוב לחסוך 500 ש"ח…
(ואם תרצה לכתוב משהו ביחד, אני תמיד פתוח להצעות לפרוייקטים משותפים).
It's nearly impossible to find educated people for this subject, however, you seem like you know what you're talking
about! Thanks